Karda Araç Zinciri Nasıl Takılır ?


Kış mevsiminde araba kullanmak, diğer zamanlardan çok daha zor olabiliyor. Bu nedenle kış için aracınızı hazır hale getirmeniz ve bazı güvenlik önlemleri almanız önem arz ediyor. Bu önlemleri sağlayan araçların başında özellikle kar ve buzla kaplı yüzeylerde lastiklerin çekiş gücünü artırmak için kullanılan araç zincirleri geliyor. Araç zincirleri, buz veya kar koşullarında çekiş gücünü artırmak üzere lastiklere takılıyor. Zincirin ağırlığı, lastiğin kaygan zemine daha iyi tutunarak hareket etmesine yardımcı oluyor. Ayrıca artan ağırlık dolayısıyla zincir takılan araç, hızını da azaltmak durumunda kalıyor. Bu da kar veya buzla kaplı zeminlerdeki güvenli sürüş deneyimini artırıyor. Araç zincirleri genellikle ikili olarak satılsa da aracınızın modeline ve çekiş tipine göre tercih etmeniz gereken çeşitler farklılaşıyor. Bu nedenle satın almadan önce aracınıza uygun zincirler hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız önem arz ediyor.

Araç Zinciri Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Araç zinciri satın almadan önce tam olarak uyum sağlayabilmesi için göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler bulunuyor. Bunların başında satın alacağınız zincirin boyutu geliyor. Zincir boyutu, lastiğinizin ölçülerine ve aracınızın ağırlığına göre değişiyor. Dikkate almanız gereken diğer bir husus da tekerlek açıklığı oluyor. Tekerlek açıklığı genel olarak U,S ve W sınıfı olarak kategorilere ayrılıyor. Aracınızın modeline göre bu açıklığı belirleyerek araba zinciri satın almanız gerekiyor. Nitekim bu ölçü, zincirin kalınlığını etkileyen detaylardan biri olarak biliniyor. Aracınızın çekiş gücü satın almanız gereken zincir sayısını belirliyor. Örneğin 4 x 4 olarak bilinen 4’lü çekiş sistemine sahip araçlar, aynı anda tüm lastiklere tork sağlıyor. Bu nedenle 4 x 4 modellerde zincirleri tüm lastiklere takmak gerekiyor. Önden çekişli araçlarda ön lastiklere zincir takılması gerekiyor. Arkadan çekişli arabalarda ise arka lastiklere zincir takılması, yol tutuşunu güçlendirmesi bakımından önem taşıyor.

Kışın Araç Zinciri Nasıl Takılır ?
Aracınızın modeline, çekiş gücüne ve teker açıklığına göre doğru şekilde seçtiğinizden emin olduğunuz zinciri, kısa bir işlemle kendiniz de takabilirsiniz. Bunun için öncelikle aracınızı park ederek zinciri lastiğin üzerine yerleştirmeniz gerekiyor. Arından üstten tutarak tekerlek üzerine eşit bir şekilde koyduğunuzdan da emin olmanız önem arz ediyor. Bu aşamada zincirin alt kısmı, tekerleğin de altında kalacağı için tam anlamıyla oturtmadan olabildiğince sıkıştırmaya da dikkat ediliyor. Zincirlerde araç genişliğine göre ayarlanabilen bağlar bulunuyor. Bu bağları da lastiğe tam olarak oturarak ön kısmında çerçeve oluşturduğundan emin olacak şekilde ayarlamak gerekiyor. Tüm bu işlemlerden sonra zincirin tabanını tam olarak bağlayarak işlem sonlandırılıyor. Zincirlerin lastiklere tam olarak yerleştiğinden emin olmak için 100-200 m gittikten sonra tekrar halkayı sıkmak gerekebiliyor. Bu noktada zincirin gevşekliğini almak için sabitleme kancalarından yararlanılabiliyor.

Araç Zinciri Nasıl Çıkarılır ?
Araç zinciri kullanırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kar ya da buz olmayan düz bir yola çıktığınız zaman zincirleri çıkarmak oluyor. Aksi takdirde zincir zarar görebiliyor ve lastikleriniz de aynı şekilde yıpranabiliyor. Araç zincirlerini çıkarma işlemi de kolayca gerçekleştirilebiliyor. Aracı durdurduktan sonra halka çözülerek kilitleme noktasından itibaren zincir, geri çekiliyor. Ardından tüm zincir boşa çıkarılarak tamamen lastikten uzaklaştırılıyor. Zincir araçtan söküldükten sonra suyla yıkanması öneriliyor. Böylece araç zincirleriniz paslanmaya karşı korunarak uzun yıllar kullanılabiliyor. Araba zincirlerini saklama kabına yerleştirmeden önce diğer bir dikkat etmeniz gereken unsur karışıklıklarının çözülmesi oluyor. Karışan zincirler, bir sonraki kullanımda sorun yaratabiliyor. Tüm bunlara dikkat ettikten sonra araç zincirleri, bir sonraki kullanıma kadar güvenle muhafaza edilebiliyor.


01/12/2020     1420