Trafik Sigortası Hakkında Bilinmeyen Ayrıntılar


- Trafik sigortası zorunlu bir sigorta çeşitidir ve 3. şahıslara vereceğiniz maddi zararları karşılar, kendi aracınızın başına gelen hasarları karşılamaz.
- Trafik sigortanız yoksa emniyet mensupları aracınızı bağlayabilir ve trafik sigortanız olmadığı için ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Trafik sigortası olmayan araçların satışına noter müsade etmemektedir ve 15 gün süreyle aracı satın aldığınız kişinin sigortası geçerli kabul edilmektedir. Bununla alakalı olarak yeni aldığınız ikinci el araçlarda trafik sigortanızı yaptırmak için 15 gün süreniz vardır.
- Poliçeniz her zaman bir önceki poliçenin bitiş tarihinde başlar, yenileme poliçenizi erken yaptırdığınızda herhangi bir gün kaybınız olmaz.
- Trafik sigortası poliçelerinde acenteler fiyata müdahale edemezler ve aynı sigorta şirketlerinin fiyatları tüm acentelerde aynıdır. Örneğin Neova Sigorta acentesi olan A firması 750 TL teklif verdiyse Neova Sigorta acentesi olan B firması da aynı fiyatı verecektir.
- Trafik sigortası poliçelerinde araç türlerine göre toplam 7 kademe vardır. Trafiğe ilk defa çıkan araç sürücüsünün kademesi 4'ten başlar. Hasar olmadığında seneden seneye her kademe ( 5 , 6 , 7 ) için fiyat ortalama % 15 düşerken, hasar olduğunda ise her kademede ( 3 , 2 , 1 ) fiyat ortalama %50 oranında artacaktır.

Trafik Sigortasında Kademeler
- Trafik sigortasında şirketler fiyat verirken aracın fiyatına göre değil, sürücünün geçmiş kademesine göre ve plakaya ( bulunduğu şehirdeki kaza yoğunluğuna ) göre fiyat belirlemektedir. Büyük şehirlere oranla küçük şehirlerde fiyat biraz daha makul çıkacaktır.
- Trafik poliçesinde ana teminatlar tüm şirketlerde aynıdır. Ek olarak şirketler asistan hizmetleri, ihtiyari mali mesuliyet, mini onarım, ferdi kaza, konut eşya sigortası gibi ürünler sunabilir.
- Trafik poliçesi yapıldığı an tramer sistemine düşer ve emniyet mensupları sistemden trafik poliçenizi görebilir. Bu nedenle taşıma zorunluluğunuz yoktur ama oluşabilecek herhangi bir hasarda işlemleri kolaylaştırmak adına yanınızda olmasında fayda vardır.
- Trafik sigortası poliçeniz yurtdışında geçerli değildir, onun için yurtdışında olacağınız süreler dahilinde Yeşilkart sigortası yaptırabilirsiniz.


06/05/2020     1529