Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır ?


Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır ?
Tramer sorgulama yöntemi sayesinde ihtiyaç duyulduğu zaman araçlarla ilgili birçok farklı bilgiye, kısa sürede erişim sağlanabilir. Tramer kayıtlarındaki bu tür bilgilere ulaşmak için SBM tarafından sunulan online hizmetlerden ya da SMS hattından yararlanabilirsiniz.

SBM Tramer sorgulama işlemlerini online ortamda gerçekleştirmek için kuruma ait resmi web adresi olan sigortam360.com‘u ziyaret edebilirsiniz. Web adresine ek olarak, 5664 numaralı SMS hattına kısa mesaj yoluyla ulaşarak istediğiniz güncel sigorta poliçe kayıtlarına ulaşılabilir.

Tramer Sorgulama Sayesinde Erişim Sağlanabilen Veriler
Tramer veri tabanı üzerinden yapılabilen sorgulama işlemleri farklı başlıklar altında toplanır.

- Araç trafik poliçesi
- Araç kasko poliçesi
- Araç hasar kaydı
- Değişen parça
- Araç detayı
- Mağdur verileri
- Kazaya karışan araçların kaza tespit tutanağı sonrası kusur oranlarına ilişkin tespit ve bilgiler

SMS ile Tramer Kayıt Sorgulama
Yurt içinde faaliyet gösteren GSM operatörlerinin tamamı ile anlaşmalı şekilde sunulan SMS ile tramer kayıt sorgulama hizmetinde sorgulama başına 8,50 TL ücretlendirme uygulanır.

5664 SMS numarasına göndereceğiniz kısa mesajlarda araçla ilgili sorgulama yapmak istediğiniz kayıtlara göre farklı kodlar kullanmak gerekir. Bununla birlikte, araçla ilgili ayırt edici özelliklerden olan “araç plaka no” veya “şasi numarası” da kısa mesajlara eklenerek doğru sorgulama yapılmış olur.

SMS sistemi ile yapılan sorgulamalar arasında hasar geçmişi, trafik poliçesi, kaza tespit tutanağı ve hayatını kaybedenlere dair hayat sigortası bilgileri gibi verilere ulaşmak mümkün.

SMS ile Tramer Kayıt Sorgulama Örnekleri
Ulaşılmak istenen her sorgulama bilgisi için SBM tarafından belirlenen farklı kodları kullanmak gerekir. Ancak durumu bir örnekle açıklayacak olursak, sorgulamak istediğiniz aracın sadece Plaka NO’sunu 5664’e göndererek hasar geçmişine ilişkin kayıtlara ulaşabileceğiniz gibi HASAR - boşluk- S -boşluk- (Şasi Numarası) şeklinde bir kısa mesajla yine aynı bilgiye ulaşmanız mümkün.

Araçların hasar geçmişlerine ilişkin kayıtlar 2003 yılından itibaren oluşan hasarları kapsamaktadır. Ek olarak, sadece bir defaya mahsus olmak kaydıyla yapılan cam değişiklikleri de bu kayıtlarda sunulmamaktadır.

Online Tramer Sorgulama
SBM’nin SMS hizmetleriyle aynı veri tabanına bağlı çalışan sigortam360 uygulaması sayesinde poliçe, değişen parça, hasar kaydı, tutanak sorgulama vb. bilgileri kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Sigortam360 üzerinden yapılacak her bir sorgulama için 5 TL ücretlendirme uygulanır.

Sigortam360 üzerinden yapılan Tramer sorgulama işlemlerinde araca ait plaka no veya şasi numarasını kullanmak mümkündür. Sigortam360 sadece web sitesi olarak değil aynı zamanda mobil uygulama şeklinde versiyonları bulunan bir uygulama olması nedeniyle internet erişimi sağladığınız her noktadan kullanabileceğiniz bir tramer sorgulama yöntemi olarak öne çıkar.

SBM Tarafından Sunulan Diğer Hizmetler
Tramer sorgulama hizmeti gibi çok sık tercih edilen bir hizmetin yanı sıra SBM, araç sahiplerini ilgilendiren birçok farklı dalda sorgulama imkânı tanır.

Hasar kaydı, trafik ve kasko sigorta poliçeleri gibi sorgulama hizmetlerine ek olarak; araç değer kaybı, ferdi kaza, hayat sigortası poliçe sorgulama gibi veriler de yine SBM tarafından saklanır. Tramer sorgulama örneklerinde görüldüğü gibi SBM’ye ait Sigortam360 uygulaması ve SMS numaralarından bahsi geçen diğer sorgulamaları gerçekleştirmek mümkündür.

Tramer sorgulama işlemlerini poliçe numarası ile gerçekleştirebilmek için sigorta şirketleri tarafından her poliçenin düzenlendiği esnada oluşturulan “Tramer belge no”sunu kullanabilirsiniz. Bu numara merkez aracılığıyla belirlendiğinden ötürü her araç için farklı ve ayırt edici bir numara olarak kayıtlarda yer alır.

SBM’nin Bağlı Olduğu ve SBM’ye Bağlı Olan Kurumlar
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin kurumsal bünyesinde yer alan bir kurumdur. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile ilgili denetlemeler T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülür. Ayrıca sigorta şirketleri de bahsi geçen bilgi ve gözetim merkezinin doğal üyeleridirler.

SBM’nin kurumsal yapısı çerçevesinde 4 farklı alt birim mevcuttur. Bu birimler kurumun genel yapısına uygun şekilde gözetim ve bilgi merkezleri olarak şekillenmiştir.

- TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
- SAGMER (Sağlık Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
- HAYMER (Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi)
- HATMER (Sigorta Hasar Takip ve Gözetim Sistemi)


11/05/2020     1321